A TIT Projektjének összefoglalása

„Tegyünk a közösségért!” – munkaerő-piaci program baktalórántházán

TÁMOP-1.4.1-11/1-2012-0039

 

 

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Jurányi Lajos Egyesülete „Tegyünk a közösségért” – munkaerő – piaci program Baktalórántháza címmel eredményes projektet valósított meg (TÁMOP-1.4.1-11/1-2012-0039). A projekt megvalósításának ideje: 2013.09.01. – 2015.02.28. A projekt 72 451 840 Ft támogatásban részesült.

 

A projekt rövid távú célja volt a bevont célcsoport ( 30 fő) felkészítése, alkalmazkodó képességük fejlesztése és átmeneti foglalkoztatása annak érdekében, hogy a jövőben tartósan is foglalkoztathatóak legyenek. A Baktalórántházán élő munkanélküliek humánerőforrás fejlesztése a közösségi feladatok elvégzése mentén valósult meg, így a program egyszerre járult hozzá a hátrányos helyzetű munkanélküliek elhelyezkedéséhez, a munkaerőpiac bűvüléséhez, a helyi szükségletek kielégítéséhez, a közösségi élet és színtereinek fejlesztéséhez.

Projektünk megvalósítása során a támogatott képzésbe 30 főt vontunk be Baktalórántházán. A résztvevők a képzési időszak alatt piacképes OKJ-s szakmai tanfolyamon vettek részt (Térburkoló, Tisztítástechnológiai szakmunkás és Ingatlanfenntartó, karbantartó). Az OKJ-s tanfolyam mellett munkaerőpiaci esélyeiket pozitívan befolyásoló tréningeken (önismereti tréning, vállalkozói ismeretek) és tanácsadásokon (pszichológia és álláskeresési tanácsadás) vehettek még részt.  

A résztvevők közül 27 fő eredményesen eleget tett tanulmányainak és sikeres szakmai vizsgát tett. 2014. szeptember 01-től a sikeresen végzett célcsoport tagok közül 18 fő került támogatott foglalkoztatásba a TIT Jurányi Lajos Egyesületénél. 12 fő teljes munkaidőben, 6 fő részmunkaidőben került alkalmazásra. Munkájuk során a képzésen szerzett tudásukat a gyakorlatban, és a hétköznapi életben is kipróbálhatták, foglalkoztatásuk révén visszakerültek a munkaerőpiacra, munkatapasztalatot szereztek. A foglalkoztatásba nem került célcsoport tagokkal a program keretében tanácsadóink és mentoraink is tartották a kapcsolatot segítve őket az álláskeresésben a nyílt munkaerőpiacon.

A támogatott foglalkoztatás 2015. február 28-ával ér véget a projekt zárásával egyidejűleg. A projekten kívüli  továbbfoglalkoztatás időszaka 2015. március 01-ével  kezdődik, mely révén 18 fő további 6 hónapon keresztül kerül foglalkoztatásra Baktalórántházán.