Kedvezményezett neve: Tudományos Ismeretterjesztő Társulat /TIT/ Jurányi Lajos Egyesülete
Projekt címe: „ Generációk a tudományos ismeretterjesztésért” – önkéntes program a TIT-ben
A szerződött támogatás összege: 25 000 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt megvalósításának kezdő időpontja: 2017.06.01
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.05.31.
Projekt azonosító száma: EFOP-1.3.5-16-2016-00151
 
A projekt tartalmának bemutatása:
A TIT Jurányi Lajos Egyesülete Nyíregyháza város egyik legrégebbi civil szervezeteként nagy múlttal rendelkezik a tudományos ismeretterjesztés, önképzés, tehetséggondozás és felnőttképzés területén.
A szervezet 2011 óta 2085 sorszámon regisztrált önkéntes fogadó szervezetként működik a szakpolitikai célokhoz igazodva. Együttműködési megállapodások keretében fogadunk középiskolásokat közösségi szolgálatra. Tapasztalataink alapján fontos elkötelezettségük növelése, így a középiskolás évek után fiatal felnőttként is velünk maradnak. Az idősebb korosztály bevonásával, aktivitásukkal tudásukkal is hatást gyakorolunk a fiatalokra. Mozgósításukat tagjainkon kívül civil szervezeteken keresztül teremtjük meg. A felnőttképzési, tanácsadási munkánk során elsősorban munkanélküliekkel vagyunk kapcsolatban, közülük a pályakezdő fiatalok körében probléma a munkatapasztalat megszerzése, a közösséghez tartozás hiánya. Jelen pályázati projektben ezt is fókusznak jelöltük. Tapasztalatunk szerint a TIT tevékenysége közelebb hozza tudományt a fiatalokhoz, eszköz, mely segíti őket a mindennap életben, növeli aktivitásukat, ezzel erősíti a társadalmi szerepvállalásukat.
 
Cél:
A tudományos ismeretterjesztés eszközeivel a generációk közötti együttműködés elősegítése, a fiatalok és a fiatal felnőttek társadalmi szerepvállalásának ösztönzése, erősítése. Konkrét cél:
- TIT önkéntesek számának, ezen belül az ifjúsági, fiatal felnőtt és nyugdíjas korosztály részvételének növelése
- Önkéntes közösség építése, akik hosszabb távon bekapcsolódnak az egyesület munkájába és társadalmi aktivitásukat növelik
- Hátrányos helyzetű és munkanélküli fiatalok számára munkatapasztalat nyújtása az önkéntesség eszközével
 
Célcsoport:
- Középiskolás fiatalok, akik érdeklődnek a tudományok, az önkéntesség iránt. Külön figyelmet kívánunk fordítani a hátrányos helyzetű fiatalokra.
- Felnőttek, elsősorban pályakezdő fiatalok, akik a program által egyrészt munkatapasztalatra tehetnek szert, másrészt elkötelezetté válhatnak az önkéntesség, a karitatív munka iránt.
- Aktív, a tudomány, a társadalom, a közösség iránt érdeklődő nyugdíjasok
 
Tevékenység:
- Szakmai és projektmenedzsment stáb felállítása, beszerzések elindítása, ütemterv készítése
- Toborzás, bevonás - folyamatosan A célcsoportokat az együttműködő partnereinken és saját tevékenységeinken keresztül kívánjuk elérni.
- Önkéntes közösség segítése, mentorálása, kapcsolattartás, tapasztalatcsere a TIT-ben - Az „Önkéntesség TITkai” c. közösségi aktivitást erősítő motivációs és tájékoztató foglalkozások folytatása az iskolákban, és a civil partner szervezeteinknél
- Önkéntesek bevonása a TIT programjaiba (ismeretterjesztő előadások, előadás sorozatok, tehetségkutató versenyek stb)
- Közösség építő események szervezése az önkéntesek számára az önkéntes koordinátorok szervezésében, mentorálásával (megbeszélések, tájékoztatók, közös programok)
- Kulturális rendezvény szervező képzés az önkéntesek számára.
- Tájékoztatás nyilvánosság keretében a program kommunikációjának megteremtése a cél különböző eszközökkel