TIT Jurányi Lajos Egyesülete

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Jurányi Lajos Egyesületének története

Megyénk szellemi életében jelentős szerepet és kulturális értéket tölt be a TIT Jurányi Lajos Egyesülete. Magában hordozza a múltat, a jelent és egy kicsit előrevetíti a jövőt. Történelmet idéz, hiszen az egyesület fontos része az 1841- ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társulat jogutódjának, a TIT-nek (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat). Említést érdemel, hogy 1841-ben Bugát Pál kezdeményezésére a reformkor kiváló magyar tudósai, közéleti személyiségei valamennyien az ismeretterjesztés ügye mellé álltak és a társulat alapító tagjai lettek.

Bővebben...

Amőba Alapítvány

Az Amőba Alapítványról és tevékenységeiről

Az Amőba Alapítvány 1996-tól kezdődően a közösség szolgálatában áll fejlesztő képzéseivel és tehetséggondozó programjaival. Több száz pedagógust készített fel számítástechnika, idegen nyelv, projektmenedzsment terén, több száz tanár és diák számára tette lehetővé az ECDL és ECL nemzetközi bizonyítványok megszerzését.

Bővebben...

LAM Alapítvány

A LAM Alapítvány
Háromszéken a gazdaképzés intézményes újraindításának a gondolata először 1990-ben vetődött fel Illyefalván Franz Schüle, Jörg Wyder valamint Leo Meyer a svájci HEKS (Protestáns Egyházak Segélyszervezete) képviselőinek háromszéki látogatásakor. Helyi szakemberek, valamint a HEKS képviselői megállapították, hogy a kialakuló új birtokviszonyok olyan kihívás elé állítják a gazdákat, amelyet szakmai tudás nélkül sem rövid, sem hosszú távon nem tudnak megoldani, ezért a gazdaképzés beindítása nem csak időszerű, hanem szükségszerű is. A kezdeményező csoport azt is megállapította, hogy a képzéshez megfelelő stratégia, infrastruktúra és biztos anyagi háttér kell. E feltételek megvalósításáig a HEKS felvállalta mintegy 25-30 fiatal gazda elméleti és gyakorlati képzését Svájcban.

Bővebben...